Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów została stworzona i wciąż jest prowadzoną z pasją. Pasja ta udziela się miesiąc po miesiącu i rok po roku kolejnym uczniom. Wielu z nich dzięki niej właśnie obrało drogę zawodową, a często życiową. Na początku tej drogi zawsze było
SZKOLENIE BARMAŃSKIE w MSBiS, później praca za barem … do czego te wybory prowadziły – kilka zupełnie różnych przykładów przedstawiamy poniżej:
Lech Karaszewskizwycięzca IX światowego finału „
Finlandia Vodka Cup”. W 2007r kilka miesięcy po szkoleniu w MSBiS i zostaniu czynnym barmanem, okazał się najlepszy w eliminacjach krajowych, a następnie w Laponii pokonał pozostałych 22 uczestników FVC z całego świata. Dyplom Mistrza jak i wiele innych obejrzeć można na ścianach MSBiS. Leszek do dzisiaj związany jest z nami, pracuje jako podstawowy skład barmańskiej obsługi eventów
BAR CATERING.
Jan Strzałkowskiabsolwent, a po latach także wykładowca w MSBiS. Przeszedł przez typowe dla pracy barmana szczeble kariery. Łącząc zabawę, hobby i pracę, stał za barami Szkocji i na Ibizie. W Klubie Platinium pracuje od momentu jego powstania, na początku jako barman, następnie Szef Baru, a obecnie Supervisor Klubu.
Bartek Rysztjako Szef Baru i Menager w topowym warszawskim Klubie „The Cinnamon” zajął się m.in. zatrudnianiem nowych adeptów barmaństwa – w większości absolwentów MSBiS - szkoły, z którą sam stawiał pierwsze kroki w tej dziedzinie. Zwycięzca warszawskiego etapu
Finlandia Vodka Cup 2007. Jest dowodem na to, iż dzięki uczciwej i ciężkiej pracy droga od bar back’a do menagera (choć nie raz trudna) nie jest długa. Dziś podczas zajęć w MSBiS dzieli się swoim doświadczeniem z uczestnikami Szkoleń Barmańskich.
Michał Niedźwiedzkiabsolwent Szkolenia Barmańskiego oraz Pro Bar Workshop, przez wiele lat barman w klubie „The Cinnamon”, szef baru w Shanghai Suite, w 2007 roku założył
Inventory Management Solutions, firmę specjalizującą się w przeprowadzaniu remanentów w barach i restauracjach na terenie całej Polski, przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Współpracuje z MSBiS prowadząc szkolenia dodatkowe „Cygara” i „Tequila”, a także ekskluzywne warsztaty realizowane przez BAR CATERING.
Filip Felczakbohater następnej historii, w której kolejność zdarzeń jest podobna : Szkolenie Barmańskie, praca za barem, zdobywanie umiejętności i kontaktów. Dobre kontakty z „gastronomią” to podstawa w pracy jako HoReCa Representative, czyli Przedstawiciel do spraw gastronomi. Na tym właśnie stanowisku w firmie Red Bull, Filip dba o dobre relacje z branżą gastronomiczną w Warszawie i Lublinie. MSBiS odwiedza nadal dostarczając napoje energetyczne dla naszych uczniów.
Tomek Małekjeden z naszych pierwszych (2003) i najwybitniejszych absolwentów. Dzięki barmaństwu odkrył w sobie pasję, talent i sposób na życie. Przez wiele lat długo godzinnych treningów w Sali Flair MSBiS, doszedł do perfekcji w bardzo trudnej sztuce barmańskiej jaką bez wątpienia jest Flair. Jego mistrzowskie tytuły zdobyte na całym świecie długo można by wymieniać. Pierwsze miejsce w zawodach
IFL - Independent Flair League zajął w latach 2005, 2006, 2007 i 2008. Zwyciężał w Londynie:
Roadhouse World Open, Road House World Flair. W roku 2008 w Las Vegas podczas
Nations Flair Challenge stanął do walki o tytuł Mistarza Świata w stylu Flair, konkurował z najlepszymi z całego świata i zwyciężył!
Marek Posłusznyzachwycony pokazem barmańskim w stylu flair w swoim rodzinnym mieście, przeniósł się do Warszawy i rozpoczął treningi w MSBiS wraz z Tomkiem Małkiem. Obecnie jest jednym z najlepszych barmanów w stylu flair w Europie. W duecie z Tomkiem zwyciężył w zawodach
Double Flair Awards 2009 w Szczecinie.
Michał Woźniakowskidzięki pracy za barami najlepszych warszawskich klubów, poznał branże gastronomiczną- w tym alkoholową, co dało początek jego obecnej pracy jako Sale Promotor w firmie Brown - Forman; Michał nadal bywa w warszawskich klubach, hotelach, restauracjach, i event’ach, gdzie zajmuje się promocja takich marek jak Finlandia Vodka, Jack Daniel’s….
Kuba Skurczyńskijak sam mówi: „Dzięki Szkole MSBiS przygoda z gastronomią okazała się doskonałą drogą wiążącą studencką teraźniejszość i życiowe plany.” Zaczynał jako barman w nie istniejącym już warszawskim Klubie Egoist, pracował dla naszej eventowej komórki Bar Catering. Obecnie jako Przedstawiciel Handlowy do spraw HoReCa pracuje w Wyborowa S.A. Pernod Ricard i bazując na wiedzy zdobytej dzięki MSBiS rozwija swe umiejętności.
Wojtek Krukowskipo ukończeniu „na piątkę” Szkolenia Barmańskiego rozwijał zainteresowania podczas Warsztatów Pro Bar, pracował za wieloma barami w kraju i za granicą, brał udział w ”Red Mentor” - kampanii promocyjnej whisky Johnnie Walker. Dzięki tym wszystkim doświadczeniom i wcześniejszej współpracy przy promocji produktów Grupy CEDC, jako On Trade Development Specialist w Bols Sp. z o.o. objął opieką lokale gastronomiczne w Warszawie, zajmując się wdrażaniem nowych produktów, prowadzeniem działań marketingowych i pozyskiwaniem klientów.